Hymy blogikuva

Tutkimusten mukaan nauraminen on terveellistä. Nauraminen tekee hyvää aivoille, vapauttaen endorfiiniä. Nauraminen alentaa verenpainetta ja vähentää stressiä.

Vuonna 1995 intialainen lääkäri Madan Katarian kehitteli naurujoogan. Hän oli kirjoittamassa terveyslehteen artikkelia siitä, kuinka naurulla on tutkitusti todettu olevan useita terveyshyötyjä. Hän sai idean siitä, että mitäs jos alkaisimme nauramaan yhdessä. Hän meni intiassa aamulla puistoon ja pyysi ohikulkevia ihmisiä kanssaan nauramaan. Ensimmäisenä aamuna naurajia uskaltautui mukaan muutama rohkea, mutta jo seuraavina aamuina puistossa oli useita ihmisiä nauramassa yhdessä.

Nauraminen on hyvin sosiaalinen tapahtuma ja siinä voi saada helposti yhteyden toisiin ihmisiin. Se on myös tekninen suoritus. Ensin otetaan nenän kautta happea sisään ja sitten se päästetään suun kautta äänen kanssa ulos.

Usein nauraminen on lapselle maailman luonnollisin asia. Lapsi nauraa ja hymyilee päivän aikana kymmeniä kertoja. Mitä hänelle oikein matkan varrella tapahtuu, kun aikuiseksi kasvettuaan, hän nauraa enää vain noin 10 kertaa päivän aikana. Tietenkin eri kulttuureissa nauraminen on erilaista. Toisissa kulttuureissa se on hyväksytympää, kuin toisissa.

Suomessa meillä on uskomuksia, esimerkiksi, että mies se räkänokastakin kasvaa, vaan ei tyhjän naurajasta.

Minulle nauraminen on ollut tietynlainen selviytymiskeino lapsesta lähtien. Kaksi isosiskoani ovat muistelleet, että pikkuisena tyttösenä nauraa kikatin. Siitä tiesi, missä milloinkin olin. Nyt ajattelen myös, että nauramaan oppiminen on ollut helpompaa kuin puhumaan oppiminen, toki olen senkin oppinut. Nauraminen on myös eräänlainen kieli, hyvin kansainvälinen sellainen.

Nyt huhtikuussa 2020 näissä poikkeusoloissa olen alkanut pitämään Maksutonta naurujoogaa netissä. Mieliala saattaa helposti sujahtaa murehtimisen puolelle. Hetken yhdessä nauraminen voi keventää olotilaa ja jaksaa taas valoisammalla mielellä eteenpäin. Kun haluat mukaan nauramaan kello 18.00-18.30 väliseksi ajaksi keskiviikkona 15.4 tai 22.4. laita minulle s-postia osoitteeseen oivalluttaja@gmail.com. Saat minulta osallistumislinkin yhteiseen voimaannuttavaan nauruun. Nauramme ZOOM-alustalla, joten se tulee olla sinun läppärillä tai älypuhelimella.

Se parhaiten nauraa joka viimeeksi nauraa.